Üç Katlı Çiçek Yapılışı Videolu Anlatım- Kat Kat Örgü Çiçek Nasıl Yapılır
Üç Katlı Çiçek Yapılışı Resimli Anlatım
Merhaba hanımlar size üç boyutlu kat kat duran üç katlı çiçek yapılışı konusunu anlatacağım bugün. Bu katlı çiçek yapılışı diğer örgü çiçek modellerine göre daha gösterişli bir yapısı var. Tığ ile yapabileceğiniz bu kat kat çiçek yapımı konusu eminim çok hoşunuza gidecek. Çünkü 3 boyutlu yapısı ile yapacağınız örgüye çok ayrı bir hava katacaktır.
Özellikle örgü çocuk bere modelleri için şahane bir süsleme olacaktır. Daha önce örgü çiçek modelleri ve yapılışları ile alakalı işler yapmışsanız bu model size çok zor gelmeyecektir. Ancak ilk defa örgü çiçek yapımı ile uğraşıyorsanız ve örgü çiçek nasıl yapılır diyorsanız bu model birazcık karışık gelebilir.
Videolu Anlatımla Üç Katlı Örgü Çiçek Yapımı
Fakat sizlere hem videolu anlatımla hem de resimlerle adım adım yapılışlarını ve püf noktalarını anlatacağım için bu üç katlı tığ ile çiçek nasıl yapılır anlayacaksınız. Fakat hayatında ilk defa örgü çiçek yapılışı deneyecekler için ben size daha önceden paylaştığım Örgü Broş Yapımı Konusuna bakmanızı öneririm.
Burada başlangıç seviyesine göre tığ ile çiçek yapımı anlattım. Bu konudan istifade edebilirsiniz.
Yine geçen haftalarda yayınladığım üç boyutlu örgü çiçek modeli yapılışı konusu vardı onunda hem videolu anlatımı hem de resimlerle adım adım yapılışını anlatmıştım. Dileyen bu konuya da bakabilir.
Burada bu çiçek yapımı için beyaz bir ip seçtim, bu çiçeği de daha önce anlattığım örgü yaprak yapımı konusundaki yapraklar ile kombine edince kullanabileceğinizi size göstermek istiyorum.
Eğer örgülü süs yastığınız varsa, çetiğiniz, çantanız, şapkanız, bandananız, şalınız vs. bu motifi dikerek çok daha güzelleştirebilirsiniz. Çiçeğimizin yapılışın geçelim, yapılışı da kolay bir çiçek modeli bu.


Tığ ile üç katlı çiçek yapımı için gerekli malzemeler
- Örme ipi – çetik için ( beyaz renk)
- Tığ – bir numara
- Makas
Tığ çiçek yapımı için gerekli tığ işi örgü teknikleri
- Zincir çekme
- Sık iğne yapımı
- Tekli trabzan yapımı
- İkili trabzan yapımı
Beyaz çetik ipimizi alıyoruz iki parmağımıza halka yapıyoruz ve parmaklarımızın üzerinde ilmek yapıp bir tane zincir çekiyoruz sökülmesin diye. Burada halkamıza ilmek yapıp bir tane zincir çektik.
Başlarken yeni sıramıza 5 tane zincir çekiyoruz. Bunlardan üç tane zincirimiz ara zincirimizi oluşturuyor. Bu zinciri trabzanlar ile dolduracağız.
Halkamızın üzerine ikili trabzan yapıyoruz ve üç tane ara zincir çekiyoruz. Bu ikili trabzanlardan sekiz tane yapıyoruz. Son trabzandan sonra üç tane zinciri çekiyoruz.
Sonra sıraya başlarken yaptığımız beş tane zincirin ikinci zincirine batıyoruz ve bu iki ucu birleştiriyoruz. Trabzanlarımız sekiz tane olmalı ve ara zincirimiz üç tane olmalı. İki ucu birleştiriyoruz ve ara zincirin içine batıyoruz ve tekli trabzan yapıyoruz. Yaptığımız üç tane ara zincirin içini şu sırayla dolduruyoruz.
İlk tekli trabzan yapıyoruz, dört tane yan yana ikili trabzan ve son yine tekli trabzan yapıyoruz kavis oluşması için. Bunu burada bulunan her üç tane ara zincirin içine yapıyoruz. İsterseniz yaptığımız üç tane ara zincirin içine tekli trabzan yerine sık iğne yapabilirsiniz. Bu sırayla her üç tane zincirin içini dolduruyoruz.
Birinci çiçek sırası bitti, biz bu çiçeği kat kat üç boyutlu yapacağız. Halkaları yapmayı bitirince bir tane zincir çekiyoruz ve çiçeğin arka tarafına geçiyoruz. Çiçeğin direk gibi duran trabzanına batıyoruz, burada dört tane zincir çekiyoruz.


Diğer direğe batıyoruz, her iki direk arası dörder zincir çekiyoruz ve sıradaki direğe batıyoruz. Sekiz yaprak olmalı her sırada. Her direğe batıyoruz ara zincirimiz bu sırada dört tane zincir olmalı. Daha rahat batabilmek için çiçeği ikiye katlayarak batma işlemini yapabilirsiniz. Çok sıkı yapmayın zincirinizi.
İkinci sıranın zincir çekmesi de bitti.
Şimdi başladığımız yerdeki zincire batarak tekli trabzan ile başlıyoruz. sonra da beş tane ikili trabzan yaparak zinciri dolduruyoruz ve sonunda yine tekli trabzan yaparak bu zinciri doldurmayı bitiriyoruz.
Diğer zincire atlıyoruz orada da aynısını uyguluyoruz ilk tekli trabzan yapıyoruz sonra beş tane ikili trabzan yapıp tekli trabzan ile zinciri doldurmayı tamamlıyoruz. Sekiz tane bu şekilde yaprak yapıyoruz.
İkinci yaprak sırasını da yapınca resimdeki gibi görünecek.
İkinci sıradaki yaprakları da yaptık, bu çiçeğimizin arka tarafı. Burada da her iki direk arası yedi zincir çekiyoruz ve bu zincirlerin içini şu sıra ile dolduruyoruz.
İlk tekli trabzan, sonra yedi tane ikili trabzan ile dolduruyoruz ve sonuncusu da tekli trabzan ile bu altı zincirin içini doldurarak sekiz tane yaprak yapıyoruz.
Çiçeğimiz örgüsü bitti, ipimizi de kestik ve arka kısımda örgünün içine sakladık.