Örgü Yelpaze Örneği Yapılışı – Yelpaze Örneğinin Yapılışı Videolu Anlatım
Örgü Yelpaze Örneği Yapılışı Videolu Anlatım
Merhaba güzel ve becerikli hanımlar örgü yelpaze örneği yapılışı adlı örgü tekniği anlattığımız bu güzel konumuza hoş geldiniz. Bugün sizlere birçok örgü işinde severek kullanabileceğiniz çok gösterişli bir örgü modeli olan örgü yelpaze örneği ni anlatmak istiyorum. Kimi yerlerde kirpikli yelpaze örneği dense de esasında tığ işi yelpaze örgü modeli dir kendileri.
Bu örnekte de olduğu gibi bir çok örgü modeli ismini becerikli hanımların hayal güçlerinden almıştır. Hanımlar örgü modelini en çok neye benzetmişlerse öyle gelmiştir onun adı.
Bu yelpaze örgü modeli ni çok fazla örgü işinde kullanabilirsiniz. Bunlara örnek vermek gerekirse yelpaze şal modeli çokça tercih edilen örgü modelidir. Yine bu örgü modeli ile yelpaze yelek örneği yapılmaktadır. Özellikle yelpaze bebek yeleği yapılışı ileride anlatmak istediğim konulardan biri. Ve birde yelpaze örneği ile bayanlar yelpaze modeli bebek battaniyesi yapmayı çok tercih ediyorlar.
Bunun nedeni çok zarif görünümü ve zevkli örülmesidir. Sizlere daha önce bir çok örgü teknikleri anlattım. Bunlardan bir kısmı tığ işi örgü teknikleri bir kısmı ise şiş örgü teknikleri. Bu konularına tamamına ilgili sayfalardan bakabilirsiniz.


Peki hanımlar resimde görüldüğü gibi bir örgü yelpaze örneği yapabilmek için gerekli malzemeler nelerdir.
- Yeşil lifli ipi
- Tığ 3 numara
- Makas
Yelpaze örneği yapabilmek için hangi alt örgü teknikleri bilmek gerekiyor.
- Zincir çekme
- İkili trabzan yapımı
- Sık iğne yapımı
Yelpaze örneği için yukarıda resmini paylaştığım örnek modeli yapabilmek için 42 zincir çekiyoruz.
Bu sadece örgü örneğidir, siz öreceğiniz yapacağınız tığ işi yelpaze şalın zincir sayısını yapacağınız şal büyüklüğüne göre belirleyin. Ve altı tane daha zincir çekiyoruz. Geriye doğru bu zincirde yedinci zincire batıyoruz ve buraya batıyoruz ve zincir uzunluğu kadar ilmeğimizi uzatıyoruz.
Tığın üzerinde biriken son ilmeği işaret parmağımız ile bu ilmeğin üzerini bastırıyoruz. Buraya on iki tane zincire batıp ilmeklerimizi uzatıyoruz. Bu şekilde ilmekleri tığımıza topladık ve bu ilmekleri bir araya topluyoruz. Sonra tepelerine bir tane sık iğne yapıyoruz.


Altı tane zincir çekiyoruz. Başlangıç sırasındaki motifin bittiği sonraki zincire batıyoruz ve buraya bir tane sık iğne yapıyoruz. Yine altı tane zincir çekiyoruz.
Sıradaki her zincire batıyoruz ve ilmekleri uzatıyoruz bu altı tane zincir uzunluğu kadar.
Tığımıza yine on iki tane ilmek topluyoruz ve işaret parmağımız ile son ilmeğin üzerini bastırıyoruz boyut değişikliği olmasın diye. Bu ilmekleri de bir araya topluyoruz ve üzerine bir tane sık iğne yapıyoruz. Üçüncü motifi de aynı şekilde örüyoruz.
Altı tane zincir çekiyoruz ve motifin son zincirine batıyoruz. Örgümüzün arka tarafını çeviriyoruz ve sonra bu zincirlere sıra boyunca batıp sık iğne yapıyoruz.
Son resimde gördüğünüz gibi sıranın sonuna kadar sık iğne yaptık. Bu sırada son ilmeğimizi motifin ortasına kadar yatırıp ölçü alıyoruz ne kadar uzatmamız gerek diye. Sonra işaret parmağımız ile tığımızda olan ilmeğin üzerini bastırarak buraya bir tane yarım yelpaze motifi yapıyoruz.
Yarım motifin ilmeklerini hazırladık. Bu ilmekleri bir araya topluyoruz ve bir tane sık iğne yapıyoruz ve altı tane zincir çekiyoruz. Sık iğne yaptığımız sıraya motifin sonundaki sık iğneye batıyoruz ve sık iğne yaparak buraya bu zincirleri birleşitiriyoruz.


Yine altı tane zincir çekiyoruz. Ve artık iki motif arasındaki sık iğnelere batarak ilmekleri bu altı tane zincir kadar uzatıyoruz. Tam ortaya gelen sık iğneye batmıyoruz. Tığımızda olan ilmekleri bir araya topluyoruz.
Altı tane zincir çekiyoruz ve motifin ortasındaki sık iğneye batıyoruz ve buraya bir tane sık iğne yaparak bu zincirleri bağlıyoruz. Yine sıradaki iki motif arasına bu sıradaki motifi yapıyoruz. Sıra sonunda yine bir tane yarım motif oluşmakta.
İşte bu şekilde oluyor. Bu sıra ve artık bundan sonraki sıralar bu iki sıranın tekrarı olarak devam etmekteler. Ögünün arka tarafını çeviriyoruz ve yapılan zincirlerin üzerine sık iğne yapıyoruz.
Üçüncü sıra da birinci sıranın aynısı olacak. İki motif arası yeni motifimizi yapıyoruz.
Evet hanımlar tığ işi örgü yelpaze örneği yapımı bu şekilde. Konun en başında zaten videolu anlatımla yelpaze örneği nasıl yapılır onu anlattık. Aynı şekilde peşine tığ i̇şi yelpaze modeli yapılışı nı resimlerle adım adım açıkladım.
Önemli olan bu örgü yelpaze örneği nasıl örülür onu öğrenmek. Bundan sonra araya değişik motifler ve katarak bir çok yelpaze örgü modelleri yapılışı tekniği geliştirebilirsiniz.
İnşallah daha sonra sizlere yelpaze yelek nasıl örülür bunu anlatan çok güzle bir konu yayınlamayı düşünüyorum.Bir sonraki örgü konusunda görüşene kadar kendinize iyi bakınız.