25.03.2024 - El Sanatları ve Hobi Sitesi
El Sanatları ve Hobi Sitesi

Kurdele Oya Yapımı-Katlamalı Gül Tekniğiyle Oya Nasıl Yapılır?

Kurdele oya yapımı konusuna değindiğimiz bu yazımızda, katlamalı gül tekniğiyle kurdeleden oya yapımını anlatacağız. Videolu anlatım ile daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Gül şeklinde yapılan oyalar oldukça fazla kullanılan oya çeşitleri arasında yer almaktadır. Özellikle kişilerin birçok süslemelerde kullandığı bu oyalar görsel olarak birçok farklı ürüne çok yakışan oyalar olmaktadır. Bu özelliği sebebi ile de birçok kişi katlamalı gül tekniği ile kurdele oya yapımı konusunu merak etmekte ve öğrenmek istemektedir. Yapımı oldukça kolay olan bu oyalar ile birçok ürün kolaylıkla süslenebilmektedir.

katlamalı gül tekniği

Kurdele Oya İçin Gerekli Olan Malzemeler Neler Olmaktadır?

3,5 cm eninde 6 cm boyunda olan ve yaprak rengine yakın bir renkte olan kurdele, 2 cm eninde 20 cm boyunda kırmızı kurdele, cetvel, iğne, makas, yeşil ip, çakmak olmaktadır. Kurdele renkleri oyanın işleneceği ürün ya da yazmaya göre de farklılık gösterebilir.

Kurdele Oya Yapım Aşaması Nasıl Olmalıdır?kurdele oya

İlk olarak kırmızı renkli kurdelenin uç kısmı sivriltilir ve ikiye katlanır. Daha sonra tam baş tarafından arka tarafına doğru iğne geçirilir ve geçirilen iğne arka tarafından batırılıp öden yeniden çıkarılır. Bu işlem kurdelenin tamamı sürünceye kadar göz kararı bir ölçüde devam etmektedir. Ancak sık ve seyrek aralara sahip olunmamasına da dikkat edilmelidir. Daha sonra sivriltilen uç, iğnenin aralığından geçirilir. Bu işlem gerçekleştikten sonra gül için bir boşluk ayarlaması yapılabilir. Boşluklar ayarlandıktan sonra gül iç tarafından iğneden ayrılır. Alt tarafta oluşan ufak uzunluk da makas ve çakmak yardımı ile ayrılır. Burada kat kat gül oluşturulmuş olur.kurdele oya

Gül işlemi tamamlandıktan sonra gülün yaprağı için çalışmalara başlanır. Yaprak için seçilen kurdelenin kenarları çakmak yardımı ile birbirine tutturulur. İğneye geçirilen yeşil ip ile yaprağın baş tarafına batırılır ve yaprak ortalanır. Daha sonra kenar tarafından batırılır ve teyel alınır. Teyel alma işlemleri alındıktan sonra iğne dışarıda kalacak şekilde bitirilir. Daha sonra ip çekilir ve büzüştürülür. Alt tarafta bırakılan gül parçası iç tarafından tutulur ve ters çevrilir. Daha sonra birleşen bu gül ve yaprak birbirine ip ve iğne ile sabitlenir. Büzüştürülen gül el ile düzeltilir ve kullanıma hazır bir hale gelmiş olur. Birçok yerde kullanım gösterebilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ