29.05.2023 - El Sanatları ve Hobi Sitesi
El Sanatları ve Hobi Sitesi

Çapraz Fıstıklı Bere Yapımı Anlatımlı – Çapraz Fıstıklı Bere Yapılışı

Selam herkese. Bugün sizlere çapraz fıstıklı bere yapımı anlatımlı konusunu paylaşacağım. Çapraz fıstıklı bere yapımı güzel modelleri bir örnek olduğu için sizlere zor gelebilir ancak öyle zor bir yanı yok. Öncesinde resimli anlatımlarla akabinde videolu anlatımla sizlere videolu anlatımla yumuşacık sımsıcak fıstıklı örgü bere nasıl yapılır göstereceğim.

Videolu anlatımla çapraz fıstıklı örgü bere yapımı Bölüm-1

Videolu anlatımla çapraz fıstıklı örgü bere yapımı Bölüm-2

Videolu anlatımla çapraz fıstıklı örgü bere yapımı Bölüm-3

Yumuşacık ve sımsıcak diyorum çünkü tığ işi örgü fıstık modeli oldukça yumuşak ve kabarık duran bir örgü modelidir. Bundan dolayı bu fıstık örgü ile fıstıklı bebek bere modelleri yapılmaktadır.

Aşağıdaki anlatımda ve yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi beremizin alt kısmının yapımı için lastik örgü kullandık.  Bu şekilde farklı örgü teknikleri ile berenizi farklılaştırarak değişik fıstıklı bere modelleri ve yapılışı ortaya çıkabilir.

Şimdi size çapraz fıstık örgü ile bere yapımı nı anlatacağım. Kış aylarında kendinize veya çocuğunuza örebileceğiniz güzel ve ilginç bir örnek

Malzemelerimiz:

  1. Beyaz, pembe akrilik örgü ipi
  2. 3 numara tığ
  3. Kalın ip iğnesi
  4. Makas

Bereyi  kime örecekseniz kişinin başının ölçüsünü alarak zincir sayısını ona göre yapmalısınız, ben kendim için 86 tane zincir yaptım. 86 tane zincirden sonra 3 tane zincir daha yapıyoruz ve dördüncü zincire batıp ikili trabzan yapıyoruz.

Fıstıklı örgü bere yapımı
Fıstıklı örgü bere yapımı

Bu sırada her zincire batıp birer tane ikili trabzan yapıyoruz. Sıramızı bitirince bir üst sıraya geçmek için üç tane zincir çekiyoruz. Tığ ile lastik örgüyü kullanarak iki parnaktan az fazla örüyoruz. Örgünün ön yüzünden  ikinci trabzan beline batıyoruz ve ikili trabzan yapıyoruz.

Sonra örgünün arka yüzünden trabzanın beline batıp yine ikili trabzan yapıyoruz. Bir trabzanın ön taraftan beline bir de sonraki trabzanın arka tarafından beline batıp lastik örgümüzü yapıyoruz burada öncelikle.

Sıra sonunda son trabzanın beline örgünün arka yüzünden batmışız sırada örgünün ön yüzünden trabzana batmak var. Sıra başında yaptığımız üç tane zinciri de trabzan olarak sayıyoruz.

Sonraki sırada örgünün ön tarafından battığımız  trabzanlara yine ön taraftan batıyoruz, arka tarafından battıklarımız da örgünün arka tarafından batıyoruz. İki parmaktan az fazla lastik örgü yaptık.

Şimdi desenimize başlıyoruz, üç tane zincir çekiyoruz. Sıradan sayıyoruz dördüncü trabzanın tepesine batıyoruz. Aynı yere iki kere batıp ikili trabzan yapıyoruz. Şimdi de zincirin başladığı noktaya üç veya dört kere (isterseniz daha dolgun fıstıklar) batıp fıstık yapıyoruz. Üç kere batarak yapılan fıstık. Fıstığı kapatıyoruz.

Dört tane trabzan ileri batıp iki tane ikili trabzan yapıyoruz. Bir önce yaptığımız ikili trabzan noktasına batıp fıstık yapıyoruz. Yine dördüncü trabzanın tepesine batıp bu tekrarları yapıyoruz. Sıra boyunca sola eğik fıstıklar oluşuyor.

Sıra sonundakı fıstık için: son trabzan tepesine  batıyoruz iki tane ikili trabzan yapıyoruz, son trabzan yaptığımız noktaya batıp fıstığımızı oluşturuyoruz. İşte birinci sıra hazır.

İkinci sıra için, dört tane zincir çekiyoruz. Burada ise iki tane fıstık arasına batıyoruz ve iki tane ikili trabzan yapıyoruz ve zincirin başladığı yere batıp fıstık yapıyoruz.

Fıstıklı örgü bere yapımı
Fıstıklı örgü bere yapımı

Sıradaki iki fıstık arasına batıp iki tane ikili trabzan yapıyoruz. Bakın buraya trabzanları yapıyoruz. Alt sıradaki fıstığın gerisine batıp çapraz olsun diye batıyoruz ve fıstığı yapıyoruz. Bakın ördükçe desenimiz oluşuyor yan yatmış buğday tanelerine benziyor.

Sıra sonunda yaptığımız zincire batıp iki tane trabzanımızı yapıyoruz ve bir gerideki fıstık arasına batıp yeni fıstığı yapıyoruz. Şimdi pembe renkli ipi bağlayıp dört tane zincir çekiyoruz, isterseniz berenizi tek renk ip ile de örebilirsiniz.

Yine aynı işlemleri yapıyoruz iki fıstık arasına batıp iki tane trabzan yapıyoruz. Fıstıklarımızı da aynı şekilde gerçekleştiriyoruz. Toplamda dokuz tane sıra desen bana yeterli, siz daha uzun bere isterseniz bir kaç sıra daha örebilirsiniz.pon pon takabilirsiniz.

Şuna dikkat edin bereyi hangi renk ip ile başladıysanız o renk ip ile bitirin. İğnemize ipi geçirin ve örgümüzü ikiye katlayın. İki uca batın ve dairesel hareketler ile berenin bu kısmını boydan boya dikin. Dikenken arada bu kısmı açın boşluk kalmasın diye bir kontrol edin.

Berenin tepe kısmına gelince , hep aynı yönden birer kere batıp iğnemizi tepe kısmını bir kere dolanıyoruz. İpi güzelce sıkıyoruz tepe kapansın diye ve sabitliyoruz düğüm yaparak. Sonra da karşılıklı dikip tepe kısmında boşluk kalmayacak şekilde kapatıyoruz.

İşte çalışmamız hazır, hepinize hayırlı olsun bir ürün daha yaptık.

Evet hanımlar çapraz fıstıklı örgü bere yapımı konumuz burada bitiyor. Kendinize iyi bakınız.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ