25.09.2023 - El Sanatları ve Hobi Sitesi
El Sanatları ve Hobi Sitesi

Babet Patik Yapımı Anlatımlı Video Ve Resimli – Babet Patik Nasıl Örülür

Örgü Babet Patik Yapımı Anlatımlı

Bugünkü örgü babet patik yapımı konusu anlatımına hoş geldiniz hanımlar. Bu sefer ki konumuz siz değerli hanımlar için. Kendinize severek giyebileceğiniz bir örgü patik yapabilirsiniz.

Eğer örgüye yeni başlayan biri iseniz ve babet patik nasıl örülür diyorsanız bu konumuz size güzel bir başlangıç olacak. Çünkü bu konuda hemen yukarıda babet patik yapımı anlatımlı video ile yaptık. Şimdide aşağıda adım adım babet patik yapımı resimli anlatım yapacağız.

Videolu Anlatım İle Örgü Babet Yapımı

Daha önceden sizlere videolu anlatımla çeyizlik patik yapımı anlatmıştım. Dilerseniz ona da bakabilirsiniz. Bu babet patik modelinde de ve çeyizlik patik modelinde de örgü çiçek modelleri kullanıldı.

Çeyizlik patik yapımı için örgü puf çiçek kullandık. Her iki konuya da aşağıdaki ve yukarıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Tüm konularımızda da olduğu gibi hem videolu hemde reismli anlatımla yapılışlarını açıkladık.

Bu güzel terlik modelini çeyizlik yapabilirsiniz veya misafire gidince giyebileceğiniz terliklerden yapabilirsiniz. Bu model çok kolay ve çabuk örülüyor. Şimdi yapımına geçelim.

Adım adım babet patik modelleri resimli anlatım

Örgü babet patik yapımı için malzemeler:

  • Pastel bordo renk, uçuk pembe, ve beyaz
  • Tığ 2.5 numara
  • Makas
  • Büyük iğne

Tığ işi örgü babet patik yapımı için gerekli tığ işi örgü teknikleri:

  • Zincir çekme
  • Sık iğne
  • Tekli trabzan yapımı
  • ikili trabzan yapımı

Örgü patik tabanı nasıl yapılır ?

orgu-babet-patik-yapimi-anlatimli-babet-patik-nasil-orulur-77
orgu-babet-patik-yapimi-anlatimli-babet-patik-nasil-orulur-77

Şimdi sizlere örgü babet patik yapımı için patik tabanı nasıl yapılır kaç zincirle başlanır onu anlatalım.

Bu model 39 numara ayak için yapıldı, sizin ayağınız daha küçük numara ise yani 36 veya 37 numara iseniz 22 zincir ile başlayabilirsiniz taban yapımına. Burada 26 zincir çekerek taban yapımına başlıyoruz.

İlk zincire iki tane sık iğne yapıyoruz. Sonraki zincirlere beş tane sık iğne yapıyoruz.

Sonra dört tane tekli trabzan yapıyoruz.

Geri kalan zincirlere ikili trabzan yapıyoruz.

Parmak tarafındaki dönüş kısmına gelince son zincire yedi kez batıyoruz ve ikili trabzan yapıyoruz.

Zincirin diğer tarafına geçince aynı adımları yapıyoruz.

Sırayı ikili trabzan ve sıranın sonunda dört tane tekli trabzan, beş tane sık iğne yapıyoruz.

Son sık iğne tepesine iki tane sık iğne yapıyoruz ve sırayı birleştiriyoruz, sonra üç tane zincir çekiyoruz.

Aynı yere batıp bir tane daha ikili trabzan yapıyoruz. Dönüş boyunca aynı yere iki kez batıyoruz ve ikili trabzan yapıyoruz.

İkinci sırada dönüşlerde her trabzan tepesine iki kere batıyoruz ve başladığımız yere geliyoruz.

Üçüncü sıra: dönüşlerde aynı yere iki kere batıyoruz, sonraki trabzan tepesine bir kez batıyoruz. Bir kez iki , bir kez tek batıyoruz ve ikili trabzan yaparak dönüşleri yapıyoruz.

Örnekteki gibi  bir kere tek, bir kez de aynı trabzan tepesine iki kere batıyoruz.

Ayağınız 36- 37 numara ise burada ayak tabanınızın işlemleri bitmiştir. Ayağınız 38 numara ise bir sıra daha örün, 39 numara iseniz iki sıra daha örün.

Bu taban 39 numaralı ayak için. Dönüşlerde daha az aynı trabzan tepesine batıyoruz ve örgü babet patiğimizin tabanı hazır.

orgu-babet-patik-yapimi-anlatimli-babet-patik-nasil-orulur-78-KAPAK
orgu-babet-patik-yapimi-anlatimli-babet-patik-nasil-orulur-78-KAPAK

Burada kül pembe renkli ipimizi alıyoruz ve ipi kestiğimiz yerden başlıyoruz. Bir sıra sık iğne yapıyoruz. Bundan sonraki sıralarda arttırma veya eksilteme yapmıyoruz.

Burada benim ipim taban ipinden ince olduğu için ipimi iki kat yapıyorum.

Tabanımızın kenarına bir sıra sık iğne ile yapıldı.

4 Zincir çekiyoruz ve aynı yere batıyoruz ve ikili trabzan yapıyoruz.

İki tane sık iğne atlıyoruz ve üçüncü sık iğneye batıyoruz. İkili trabzan yapıyoruz.

Bir tane zincir çekiyoruz ve aynı yere batıyoruz ve ikili trabzan yapıyoruz. Bu tekrar ile sıramızı tamamlıyoruz.

Pembe renkli ipimizi kesiyoruz ve beyaz ipimizi takıyoruz, üç tane zincir çekiyoruz.

Üçgen  görünen yere iki kez daha batıp üç tane ikili trabzan yapıyoruz.

Beş tane grup bu üç tane trabzandan yapıyoruz. Yani dönüş yeri olduğu için 5 tane yere 3 er tane ikili trabzan yapıyoruz.

Sonra iki tane ikili trabzan yapmaya başlıyoruzç. Sıranın bitmesine az kala son beş grup üçlü trabzan yapıyoruz.

Terliğimiz bu şekilde görünüyor, neredeyse bitiyor bir sıra daha kalıyor. Örgü babet patiğimizin önden ve yandan görünüşü.

Son sıra: üç tane zincir çekiyoruz, sonraki gruptaki üçüncü trabzan tepesine batıyoruz ve ikili trabzan yapıyoruz burada çapraz yapıyoruz.

Sonra tığımıza ip alıyoruz ve geri dönerek iki grup arasındaki yere batıyoruz ve ikili trabzan yapıyoruz.

Sonraki üçlü gruptaki üçüncü trabzan tepesine batıyoruz ve ikili trabzan yapıyoruz. Geri dönerek iki grup arasına batıp ikili trabzan yapıyoruz. Bunu beş tane üçlü gruptaki trabzanlara yapıyoruz.

Sonra ikili grup olan trabzanlara geçince, ikinci trabzan tepesine batıyoruz. Sonra bir geri dönerek birinci trabzan tepesine batıyoruz. Sıranın diğer tarafına da aynı işlemleri yapıyoruz.

Sıramız bitti. Terliğimiz hazır, şimdi çiçeğimiz kaldı.

Babet patik yapımı için toka niyetine çiçek yapımı.

Çiçek yapımı: ara rengimiz olan pembe renkli ipi alıyoruz sihirli halka yapıyoruz ve buraya yedi tane sık iğne yapıyoruz. Sonra sihirli halkayı sıkıyoruz ve iki ucu birbirine yakınlaştırıyoruz ve ilmekleri birleştiriyoruz. Sonra da halkayı sıkıyoruz.

Üç tane zincir çekiyoruz, en yakın sık iğne tepesine batıp dört tane ikili trabzan yapıyoruz.

Üçüncü zincire batıyoruz ve ilmeği arka tarafından sıkıyoruz ve bir tane zincir çekiyoruz.

Sonra yanındaki sık iğne tepesine beş kere batıyoruz ve ikili trabzan yapıyoruz, ilk trabzana batıyoruz ve ilmeği arka taraftan sıkıyoruz. Bu sıraya aynı şekilde örerek yedi tane yaprak yapıyoruz.

Bu sıra bitti, iki zincir çekiyoruz ve birinci yaptığımız çiçeğin kıvrılan daireye batıyoruz buraya ipimizi sabitliyoruz. Sonraki iki yaprak arası yaptığımız ara zincire batıyoruz ve aynısını yapıyoruz. Aynı yere batarak beş tane ikili trabzan yapıyoruz. Birinci trabzana batıp ilmeği arkadan sıkıyoruz.

Yine aynı yere beş kere batıyoruz ve ikili trabzan yapıyoruz ve yaprağın oluşması için ilmeği arkadan sıkıyoruz. Burada her iki yaprak arasına ikişer tane başka yaprak yapıyoruz. Ara zincire batıyoruz.

Aynı yere beş kere batıp ikili trabzan yapıyoruz. Oluşan yaprağın birinci trabzana batıp ilmeği arkadan sıkıyoruz. Diğer ara zincire batıp ikili trabzanlar yapmaya devam ediyoruz. Son yaprağı da yapıyoruz ve yaprağımız hazır.

Örgü babet patiğimizi ters çeviriyoruz ve çiçeğimizi de, babet patiğimizi de ikiye katlıyoruz. Yaptığımız grupları üst üste getirerek hizalıyoruz. Ön taraftaki orta kısmı bulabilmek için, işaret koyuyoruz çiçeğin ortalanabilmesi için, çiçeğimizi terliğin ön tarafına dikiyoruz.

Sonra terliğimizin ön tarafını çeviriyoruz ve hazır.

Örgü babet patiğimizin diğer eşini e aynen bu şekilde örüyoruz. Umarım bu konu sayesinde babet patik nasıl örülür anlatımlı olarak yardımcı olabilmişimdir.

Bundan sonra da sizlere bol bol babet patik modelleri ve yapılışı konuları anlatmaya devam edeceğim inşallah.

Hayırlı olsun becerikli hanımlar, güle güle kullanın güzel terliklerinizi.

Başka örgü anlatımlarımızda görüşmek üzere.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ