El Sanatları ve Hobi Sitesi

Afrika Çiçeği Motifi Yapılışı – Tığ İşi African Flower Motif Yapımı

Afrika Çiçeği Motifi Yapılışı Anlatımlı

Bu gün sizlerle Afrika çiçeği motifi yapılışı anlatmak istiyorum. Birçok yerde rahatlıkla kullanacağınız bir motiftir İngilizce de African flower olarak geçen bu harika tığ işi Afrika çiçeği motifi cidden çok kullanışlı bir çiçek motifi . Son zamanlar da örgü çanta modelleri, örgü bebek battaniye modelleri, dekoratif salon kırlentleri, koltuk şalları oldukça revaçta.

Hatta bu örnekle biri birinden güzel ranırlar Amerikan servisleri perdeler yapabilirsiniz. Anlatacağımız bu tığ işi çiçek motifi zorluk derecesi 1-2 yeni başlayan arkadaşlarımız için, uzun örgülerden sıkılanlar için bu çok büyük söyle yanıma alacağım küçük birey alayım elim boş kalmasın diyen arkadaşlarımız için oldukça ideal bir model.

Birde sizlere Afrika çiçeği motifi yapılışı Türkçe videolu anlatımla gösterelim

Her zaman söylediğim gibi mümkün olduğunca yani renkleri bir örmeye gayret ediniz. İnsanız sıkılıyoruz bazen hep aynı hep aynı o zaman değiştirirsiniz renginizi ördükçe renkleri insanı rahatlatıyor. Günün moda renklerinden ziyade gözünüze hoş gelen renkleri tercih etmeniz de fayda var.

Afrika çiçeği derken modelin aslı Afrika menekşesidir. Pek benzetemeyebilirsiniz belki ama. Yukarıdaki resimde gördüğünüz evlerimizin menekşesi aslında Afrika menekşesi ve genel olarak Afrika çiçeği yani African Flower şeklinde anılır.

Bu konumuzdan sonra da sizlere tığ işi  örgü çiçek motifleri paylaşmaya devam edeceğim inşallah. Ayrıca bundan sonra Afrika çiçeği motifi ile sizlere yastık kılıfı ve battaniye modelleri paylaşırken anlatım için bu konuya yönlendireceğim.

Tığ işi Afrika menekşesi örgü motifi için gerekli malzemeler

  • İpimiz koton ip kullanmayı tercih ediyorum. Alize diva da bu tür modeller için çok güzel bir ürün tavsiye ederim.
  • Tığımız ipinizin kalınlığına ve elinize göre seçebilirsiniz. Tığınızı biz 2,5 nolu tığ kullanmayı tercih ettik.
  • Makas

Tığ işi Afrika çiçeği motifi yapılışı için bilmeniz gereken tığ teknikleri

  • Zincir çekme
  • Sık iğne
  • İkili trabzan

Modelimizin yapım kolaylığı 5 üzerinden 1-2 seviyesindedir.  Yani yeni başlayanlar için uygun bir örgü çiçek motifi yapımı olacak.

Evet, motifimize başlayalım artık. Bu bölümde sihirli halka yapıyoruz. (SİHİRLİ HALKA nedir derseniz Tığ İşi Örgü Teknikleri bölümünden sihirli halka nasıl yapılır buna bakın.)

Şimdi bizim yaptığımız gibi 5 zincir ile bir halkada oluştura bilirsiniz.

Üç zincir çekip ikinci sıra için yükseltmemizi yapalım.

Bu sırada ikili trabzan tekniğimizi kullanacağız.

Ara zinciri için araya bir zincir çekelim.

Şimdi bu şekilde iki adet ikili trabzan ve araya bir zincir iki adet ikili trabzan araya bir zincir şeklinde toplamda altı adet iki adet ikili trabzan altı adet de ara zincirimizi oluşturalım.

İpimizin rengini değiştirme zamanı geldi. Bu bölümde küçük bir püf noktası vermek istiyorum sizlere. Daha önceki sıramızda mercan renkli olan ipimizi biraz uzun bıraktık farkındaysanız. Çiçek motifimizi örerken o uzun olan kısmını da içine alıp örerseniz motifiniz daha temiz görünecektir.

Şimdi bizler burada mümkün olduğu kadar sizlere görsel olarak yardımcı olmaya çalışıyoruz o yüzden de iplerimizi göstermeye çalışıyoruz:

Motifimiz işlemeye devam edelim evet renk değişimi tamam. Üç zincir çekelim ve motifimizi yükseltelim. Mümkün olduğu kadar bitiş ve başlama yerleriniz aynı olsun. Ara zinciri çekmeden ikili trabzan yapıyoruz.

Ara zincirimiz bildiğiniz gibi bir adet. Aynı deliğe iki adet ikili trabzan bir adet ara zinciri gene aynı deliğe ikili tırabzan yapıyoruz. Diğer kutucuğa geçerken ara zinciri kullanmıyoruz yani. Aynı deliğe iki adet ikili trabzan.

Ara zinciri iki adet ikili trabzan dan hemen sonra zincir çekmeden bir sonraki kutucuğa iki adet ikili trabzan bir adet ara zinciri şeklinde devam ediyoruz.

Altı adet kutucuğumuzun içine altı adet iki adet ikili trabzan bir ara zinciri iki adet ikili trabzanı yaptık. Bu şekilde motifimiz büyüdü. Ara zinciri çekmeden motifin başını ve sonunu biri birine bağlıyoruz.

Bu sıraya kadar yükseltmemizde ip değişimi yapıp üç adet zincir çekmiştik bildiğiniz gibi. Bu sıra da ise ilk deliğe gidip ilmeğimizi oradan başlatacağız.

İpimiz yerini aldı. Şimdi üç adet zincirimiz çekelim ve sıra yükseltmemizi yapalım.

Bu işlemi yapış amacımız aynı deliğe yedi adet ikili trabzan yapıp çiçeğimizi oluşturmak içindi. Daha öndeki sıra da yaptığımız ara zincirlerimizi kullanarak çiçeklerimizi yapalım.

Şimdi burada sorun yaşayan arkadaşlarımız var ise eliniz çok sıkıdır demek ki. Kasma yapmış olabilir motifiniz eğer sorun yaşarsanız önceki sıraya dönün ara zincirini bir adet değilde iki adet çekiniz 🙂

7 adet ikili trabzablarımızın arasında zincir yok amacımız hafifi bir yelpaze oluşturmak.

Renk değiştirme zamanı geldi 🙂

İpimizi takacağımız yer ara bölüm. Bu bölümde sık iğne tekniği kullanacağız. Motifimizin bütün çevresini SIK İĞNE TEKNİĞİ ile dolanırken.

Daha önceki sıramızda taç yaprak yapmıştık. Diğer taç yaprak yapımı için ara zinciri kullanmamıştık. İşte tam o bölüme çok bol olmadan çok da kasmadan ipimizi çekin.

Motifimiz neredeyse oluşmaya başladı. Renk değiştirerek devam edelim. Renk değişiminde hemen daha önceki ip çektiğimiz bölümün yanındaki sık iğneden başlayalım ve üç adet zincirimiz çekelim.

Şimdi her sık iğnemizin başına birer adet ikili trabzan yapalım.

Taç yaprak yapımı için daha önce yedi adet ikili trabzan yapmıştık. Hatırlarsanız tek sayı kullanmamızın amacı bizim arttırma yapmamız için yer belirtmesiydi. Bu tür çiçek motifleri yaparken sayıların önemi fazladır. Eksik yada fazla yaparsanız her motif biri birinden farklı olur ve yan yana geldiklerinde orantısız görünür bu notu da eklemeden geçemedim

Şimdi dört adet ikili trabzandan sonra ara zinciri yapıyoruz. Bir adet ama daha önceden dediğim gibi eliniz sıkı ise zincir sayınız iki olabilir. Tekrar devam edelim ikili trabzanlarımıza.

Şimdi taç yaprakların tam ortasında ara zincirlerimizin dışında olan bütün sık iğnelerimizin başını ikili trabzan ile döndük.

Rengimiz değiştirelim ara zincirlerimizin içine gene bir zincir çekerek ikili trabzan larımızı tamamlayalım.

Motiflerimiz bu sıra ile tamamlanmış oluyor. Bu bölümden sonra istediğiniz genişlik ve uzunluk için motif hazırlayınız. Sizler için daha önceden hazırlamış olduğumuz örgü teknikleri bölümünden tığ işi motif birleştirme tekniği ile motiflerinizi birleştirebilirsiniz.

Sizlere son bir tığ işi örgü küpe yapımı konumuza bakmanızı öneririm.

Anlatımımızdan menün kaldıysanız beğenmeyi ve yorum yazmayı unutmayınız 🙂 Ne kadar çok beğeni o kadar çok anlatım biz sizlerle beraber büyüyeceğiz şimdiden herkese kolay gelsin başka bir anlatım da görüşmek üzere HOŞÇAKALIN.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ